Algehele malaise is de overkoepelende benaming voor een gevoel van algeheel ongemak, vermoeidheid en je niet lekker voelen. U kunt bijvoorbeeld ook last hebben van algehele malaise wanneer u even niet lekker in uw vel zit. Vaak is het lastig om te bepalen waardoor u zich zo slecht voelt.
Algehele malaise is op zichzelf geen ziekte of aandoening, maar een symptoom van een ziekte. Een veel voorkomende oorzaak van algehele malaise is een infectie met virussen die griep of verkoudheid veroorzaken. Het komt minder vaak voor dat algehele malaise optreedt bij ergere ziekten als nierbekkenontsteking, keelontsteking of blindedarmontsteking.
Er zijn verschillende oorzaken die het gevoel van een algehele malaise kunnen veroorzaken:
Om een diagnose te kunnen stellen voor algehele malaise, is het belangrijk te weten welke andere klachten u ervaart
Algehele malaise heeft geen zeer specifieke klachten en daardoor loop je vaak het risico dat het verkeerd wordt begrepen of geïnterpreteerd. Het ziektegevoel kan bestaan uit verschillende symptomen als spierpijn, hoofdpijn, koorts en/of vermoeidheid.
Algehele malaise kan wijzen op een verkoudheid die eraan zit te komen, maar kan ook een symptoom zijn van een ernstige ziekte. Daarom is het belangrijk dat u goed let op andere ziekteverschijnselen en in de gaten houdt of uw symptomen verergeren of aanhouden.
Er is geen specifieke behandeling bekend voor algehele malaise. Wel is het belangrijk om gezond te leven om zo minder vatbaar te zijn voor ziektes. Een sterk immuunsysteem is hierbij essentieel.
U kunt een aantal dingen doen om algehele malaise te voorkomen:
- Voldoende beweging zorgt ervoor dat u minder snel last krijgt van algehele malaise
- Niet roken
- Het eten van een uitgebalanceerd en gezond dieet
- Een regelmatig slaappatroon aanhouden
- Het beperken van stress
Er is geen medicijn bekend voor algehele malaise. Wel kunt u paracetamol nemen als u zich ziek voelt door griep, verkoudheid, pijn of koorts. Voor de juiste dosering kunt u op de bijsluiter of de verpakking van het medicijn kijken.
Neem contact op met de huisarts als u in combinatie met algehele malaise ook last heeft van:
- Zweten in de nacht
- Afvallen zonder dat dat de bedoeling is
- Koorts zonder duidelijke oorzaak
- Als uw klachten langer dan een week aanhouden
Contacteer ook uw huisarts bij twijfel, vragen of zorgen over uw klachten. Ook als de klachten erger worden of veranderen, is het belangrijk om contact met uw huisarts op te nemen.
De huisarts zal vragen stellen over uw klachten en lichamelijk onderzoek doen. Eventueel is het nodig om een bloedonderzoek te verrichten en bijvoorbeeld het hart en de longen te controleren. De huisarts kan zo bepalen naar welke specialist u kunt worden doorgestuurd.
Voordat u belt, doorloop eerst deze vragen.
Start