Axiale spondyloartritis komt voor bij mensen tussen de 15 en 35 jaar. In bepaalde families kan het vaker voorkomen. Het is een reumatische aandoening waarbij u voornamelijk last krijgt van ontstekingen van de gewrichten. Bij axiale spondyloartritis heeft u vooral klachten aan het bekken en de wervelkolom. De ziekte van Bechterew is een van de bekendste vormen van axiale spondyloartritis.
Uw arts kan de diagnose vaststellen aan de hand van uw klachten, een lichamelijk onderzoek en een bloedonderzoek. Uw arts zal kijken naar ontstekingsverschijnselen aan de gewrichten en pezen en de beweeglijkheid van de heupen, rug en bekken. Het kan een tijd duren voordat er wordt vastgesteld dat u axiale spondyloartritis heeft, vooral omdat de aandoening in het begin moeilijk te herkennen is.
Door axiale spondyloartritis kunt u klachten krijgen, zoals:
- Gewrichtsontstekingen, vooral in de bekken en uw wervelkolom.
- Pijn en stijfheid, vaak rond de heupen, rug, nek en bilstreek.
- Vermoeidheid.
- Oogontstekingen.
- Darmklachten, zoals buikpijn of bloed bij de ontlasting.
- Huidklachten, zoals een rode huid.
- Duizeligheid.
Bij iedereen verloopt de aandoening anders, maar veel mensen hebben periodes met veel klachten en dan periodes met weinig klachten. Wel merken mensen dat in de loop van de jaren hun gewrichten minder flexibel en stijver worden.
Aan axiale spondyloartritis kunt u helaas niets doen. Er is nog geen medicijn of genezing bekend. Daarom wordt een behandeling gericht op het verminderen van klachten. U krijgt vaak een combinatie van medicijnen. Dit kan door middel van de volgende medicijnen:
- Pijnstillers of ontstekingsremmers. Vaak zijn dit NSAID’s, dit zijn medicijnen die pijnstillend en ontstekingsremmend werken.
- DMARD’s (klassieke anti-reumatica). Deze kunnen ook helpen om gewrichtsschade te voorkomen en beperken.
- Biologicals. Deze bootsen lichaamseigen eiwitten na en blokkeren stoffen die ontstekingen veroorzaken.
Fysiotherapie kan helpen bij het soepel houden van de gewrichten. De fysiotherapeut kan u oefeningen voorschrijven die u dagelijks moet doen. U zal merken dat de oefeningen aan het beging misschien wat lastig gaan, maar langzaam wordt u er steeds beter in.
Zelf kunt u de volgende adviezen opvolgen:
- Zorg ervoor dat u niet al te lang zwaar werk doet. Wissel het af met lichter werk.
- Voorkom langdurige overbelasting.
- Neem rustpauzes bij belastende activiteiten.
- Vraag hulp bij dingen die voor u moeilijk zijn.
- Verdeel uw kracht over meerdere gewrichten en voorkom dat u steeds één gewricht overbelast.
- Val af als u te zwaar bent.
- Houd een gezond en gevarieerd eetpatroon aan.
- Blijf in beweging en zorg dat u iedere dag een half uur beweegt.
Neem contact op met uw huisarts als u last heeft van axiale spondyloartritis en hiervoor medicijnen slikt en de volgende gevallen voor u kloppen:
- U heeft koorts.
- U heeft een wond.
- U krijgt een allergische reactie.
Voordat u belt, doorloop eerst deze vragen.
Start