Bij blaaskanker zit er kanker in uw blaas. De blaas bevindt zich in de onderbuik. De blaas vangt urine op en houdt het vast totdat u gaat plassen. In de meeste gevallen van blaaskanker gaat het om een urotheelcarcinoom. Dit ontstaat vanuit het slijmvliesweefsel in uw blaas. Daarnaast is ook blaaskanker in de blaasspier mogelijk. Dan is de tumor via het slijmvlies in de blaasspier gegroeid. Een andere mogelijkheid is blaaskanker in het slijmvlies van de blaas die op meerdere plaatsen in de blaas zit. Deze vorm komt het minst vaak voor.
Er is vaak geen duidelijke oorzaak voor blaaskanker. Wel hebben de volgende factoren invloed op het krijgen van blaaskanker:
- Roken.
- Een chronische blaasontsteking.
- Erfelijkheid.
- Werken met chemische stoffen.
Vaak ervaart u pas klachten door blaaskanker als de tumor er al een langere tijd zit. Het is dan ook nog mogelijk dat er geen duidelijke klachten zijn. Een aantal mogelijke klachten bij blaaskanker zijn:
- Bloed bij het plassen.
- Veel moeten plassen.
- Vaak aandrang om te plassen.
- Branderig gevoel tijdens het plassen.
- Pijn in de buik of zij.
- Een knobbel in de onderbuik.
Aan blaaskanker kunt u zelf helaas niks doen, wel kunt u een gezonde leefstijl aanhouden om de kans op blaaskanker te verminderen. Dit kan door dagelijks te bewegen, gezond en gevarieerd te eten en niet te roken.
Afhankelijk van de plek waarop de blaaskanker zich bevindt, wordt er een behandeling gestart. Voorbeelden van behandelingen zijn bijvoorbeeld:
- Een blaasspoeling. Hierbij wordt uw blaas gespoeld met een vloeistof dat medicijnen bevat. Door de medicijnen worden de kankercellen gedood.
- Een kijkoperatie.
- Chemotherapie.
- Bestraling.
- Weghalen van de blaas.
Neem contact op met uw huisarts als er bloed zit bij uw urine. Dit is genoeg aanleiding voor een onderzoek. Als u bloed plast, hoeft het niet altijd te betekenen dat u blaaskanker heeft, maar een aanvullend onderzoek kan u meer zekerheid geven.
Voordat u belt, doorloop eerst deze vragen.
Start