Cholera is een ziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie, Vibrio cholerae. Je wordt ziek door het eten of drinken van voedingsmiddelen die besmet zijn. Grote risicofactoren zijn schaal- en schelpdieren. Ook kunt u besmet raken via de ontlasting of door verontreinigd water te drinken.
Als u in contact komt met één van deze dingen kan dit een gevaar vormen. Mensen met cholera zijn zeer besmettelijk. In Nederland komt cholera niet vaak voor, maar in Zuid-Azië en Zuid-Amerika komen er vaker gevallen voor.
Veel mensen die een besmetting met cholera oplopen, merken hier niet veel van. Mensen die wel klachten krijgen, kunnen de klachten al een aantal uur na besmetting merken. Mensen met cholera verliezen veel vocht en daarom is het toedienen van vocht meestal de belangrijkste behandeling voor cholera.
Er bestaat een vaccin voor cholera, maar voor de gewone reiziger is het risico op besmetting heel erg laag. Daarom worden eigenlijk alleen mensen die gaan werken in een vluchtelingenkamp geadviseerd om deze vaccinatie te nemen.
Het typische ziektebeeld bij cholera begint bij overgeven en dunne diarree. Als gevolg daarvan kunnen er uitdrogingsverschijnselen ontstaan. Klachten die ontstaan door besmetting met cholera zijn:
- Waterdunne diarree die er licht geelgroen uitziet en vlokjes kan bevatten. Vaak is de ontlasting ook geurloos.
- Zeurende buikpijn.
- Overgeven.
- Druk op de buik.
- Koorts.
- Lage bloeddruk.
- Droge slijmvliezen.
- Diepliggende ogen.
- Veel dorst.
- Verlies van het bewustzijn.
Om besmetting met cholera te voorkomen, kunt u een aantal hygiënemaatregelen nemen als u op reis gaat naar risicogebieden:
- Was regelmatig en grondig uw handen met zeep. Doe dit vooral na toiletgebruik en voor het aanraken van eten.
- Loop niet op blote voeten.
- Eet geen eten van straatverkopers.
- Eet alleen eten wat goed doorgekookt en warm is. Vermijd ongekookt voedsel.
- Eet geen fruit dat beschadigd of gepeld is.
- Drink alleen uit flessen die verzegeld zijn.
- Vermijd ijsblokjes en ijslolly’s.
- Kook water voordat u het drinkt als u twijfelt over de kwaliteit van het water.
Als uw kind besmet is met cholera en erge diarree heeft, is het verstandig om uw kind niet naar school of het kinderdagverblijf te laten gaan. Echter is de kans kleiner voor volwassenen om anderen te besmetten aangezien zij doorgaans een betere persoonlijke hygiëne hebben. Om deze reden, zijn er voor volwassenen geen maatregelen nodig als u besmet bent met cholera.
Het behandelen van cholera bestaat eigenlijk alleen maar uit toedienen van vocht. Dit is omdat je door diarree en overgeven veel vocht verliest. Bij een milde uitdroging wordt er gecompenseerd met ORS. Dit zorgt ervoor dat u meer vocht vasthoudt. Als u heftig bent uitgedroogd, wordt er gebruik gemaakt van toediening van vocht met elektrolyten. Nadat dit is gebeurd, is er een onderhoudsfase waarbij de besmette persoon zelf genoeg moet gaan drinken om te compenseren voor het vochtverlies.
Als u choleraklachten heeft, voornamelijk diarree of overgeven, moet u dit verplicht melden bij de GGD.
Neem direct contact op met uw huisarts, de huisartsenpost of 112 als u ernstige klachten van uitdroging heeft, dit zijn de volgende klachten:
- Hoofdpijn.
- Dorst.
- Snelle ademhaling of hartslag.
- Donkere urine.
- Niet of weinig plassen.
- Sufheid.
- Koude ledematen.
- Afvallen.
Voordat u belt, doorloop eerst deze vragen.
Start