Bij diarree heeft uw kind last van een dunne waterige poep waardoor uw kind veel vaker per dag naar de wc moet dan normaal. Bij kinderen en baby’s komt diarree veel voor. Diarree komt meestal door buikgriep, wat veroorzaakt wordt door een virus in de darm. Kinderen kunnen op verschillende manieren diarree krijgen:
- Uw kind drinkt veel vruchtensap of light frisdrank, aangezien hier veel suikers inzitten
- Teveel melk en melkproducten kunnen ook diarree geven
- Als kinderen naar de wc gaan waar iemand heeft gezeten met een darmvirus of bacterie, kan uw kind daardoor virussen en bacteriën binnenkrijgen. De bacteriën komen het lichaam binnen als uw kind gaat eten zonder vooraf de handen te hebben gewassen.
- De bacteriën of het virus kunnen het lichaam binnenkomen doordat uw kind zijn/haar vingers in de mond doet zonder deze te hebben gewassen
- De bacteriën of het virus kunnen worden overgedragen door speeksel
- De bacteriën of het virus kunnen op het voedsel zitten, dit wordt een voedselvergiftiging genoemd
Als uw kind niet genoeg vocht binnenkrijgt, is het mogelijk dat uw kind uitdroogt. Als uw kind goed drinkt, met regelmaat plast, kwijlt, huilt, of zelfs gewoon normaal rondloopt en speelt, hoeft u zich hier geen zorgen over te maken. Naast diarree zou uw kind ook nog last kunnen hebben van de volgende klachten:
- Braken
- Koorts
- Hoofdpijn
- Weinig plassen
- Duizeligheid
- Pijn in de buik en krampen. Wanneer uw kind last heeft van krampen, moet het ook vaak huilen.
Laat uw kind voldoende drinken.
- Bij baby’s:
- Ga door met borst- of flesvoeding als u dit geeft. Als uw kind daarom vraagt, geef het dan wat vaker de borst of de fles.
- Verdun de melk met water als uw kind niet goed drinkt. Ook kunt u uw kind lauw water aanbieden.
- Bij peuters of oudere kinderen:
- Als uw kind langer dan zeven dagen diarree heeft, kan het helpen als uw kind een paar weken minder melk en geen vruchtensap drinkt
- Geef uw kind elke keer dat het diarree heeft iets te drinken wat uw kind lekker vindt. Laat uw kind niet liggend drinken, dan kan het zich verslikken.
Als uw kind ook braakt:
- Geef uw kind een waterijsje, zo krijgt uw kind toch wat vocht binnen
- Vaak kleine beetjes vocht geven. Door drinken uit een fles of beker, drinkt het kind snel te veel en dan kan het dat uw kind weer moet overgeven. Het zou kunnen dat uw kind steeds weer moet overgeven na een aantal slokjes. Toch blijft er dan meestal een beetje vocht binnen.
- Als het overgeven minder wordt, kan uw kind weer wat meer tegelijk drinken
Een aantal dagen niet of minder eten is niet erg en dwing daarom uw kind niet om iets te eten. Vaak gaat uw kind vanzelf weer eten als de klachten over zijn. Als uw kind weer trek krijgt, maar zich nog niet helemaal beter voelt, probeer de voeding dan op te bouwen met kleine porties.
Voorkom besmetting met virussen en bacteriën van anderen. Geef uw kind vaak een schone luier en was uw eigen handen ook vaak. Dit is belangrijk na het verschonen van de luier, na toiletgebruik en voor het koken, eten of drinken. Zorg dat uw kind ook geregeld zijn handen wast. Houd uw huis schoon en maak ook speelgoed vaak schoon.
Als uw kind medicijnen slikt, kan het zijn dat door de diarree de medicijnen niet in het lichaam komen. Bel hiervoor de huisarts voor advies. Bel met spoed de huisarts of huisartsenpost als:
- Als uw kind tekenen van uitdroging vertoont, wanneer:
- Uw kind koude armen en benen heeft
- Uw kind een halve dag niet heeft geplast
- Uw kind een droge mond en ogen heeft
- Uw kind een snelle ademhaling of hartslag heeft
- Uw kind minder drinkt dan de helft van dat het normaal doet
- U met de vingers een huidplooitje optilt en deze even blijft ‘staan’
- Uw zieke kind suf is of niet makkelijk wakker te krijgen is
- Uw kind koorts heeft
- Uw kind jonger dan twee jaar is en een hele dag dunne diarree heeft
- Uw kind van twee jaar, of ouder, drie dagen dunne diarree heeft
- Er ook bloed of slijm bij de ontlasting zit
- Het huilen en overgeven niet vermindert
- De heftige buikpijn niet vermindert
Voordat u belt, doorloop eerst deze vragen.
Start