Eierstokkanker ontstaat in de eierstok of eileider. Er zit dan een kwaadaardige tumor op een van deze twee organen. Deze tumor kan verder de eileiders en de baarmoeder ingroeien. Ook kunnen de cellen van de tumor in andere plekken van het lichaam komen en daar verder groeien. Dan spreken we van uitzaaiingen. Vaak komt dit voor in de buik, zoals de maag, lever, milt, darmen of galblaas. Als de kankercellen in het buikvocht komen, wat tussen de organen zit, kunnen de cellen makkelijk verspreiden. Dan kunnen kankercellen bijvoorbeeld bij de lymfeklieren of longen komen.
Vaak krijgt u pas klachten door eierstokkanker als de tumor erg gegroeid is of als er sprake is van uitzaaiingen op andere plekken in uw lichaam. U kunt dan last krijgen van de volgende klachten:
- Misselijkheid.
- Veel moeten plassen.
- Moeite met plas ophouden.
- Pijn in de onderbuik.
- Een opgeblazen buik.
- Verminderde eetlust.
- Verstopping.
- Diarree.
- Vermoeidheid.
- Onbewust afvallen.
- Bloedverlies na de overgang of tussen menstruaties in.
Als u eierstokkanker heeft, wordt er een behandeling gestart. Zodra er geen kankercellen in de buikholte zitten, is een operatie vaak al voldoende. Tijdens deze operatie wordt er weefsel weggehaald waarvan bekend is dat de eierstokkanker daarnaartoe kan uitzaaien.
Als de eierstokkanker uitgezaaid is naar uw buikholte of buiten de buik, krijgt u vaak een uitgebreide operatie en chemotherapie.
Wanneer er in een vroeg stadium een behandeling is gestart, is de kans op overleving erg groot. Wanneer het pas in een later stadium wordt ontdekt, is de kans kleiner doordat er al uitzaaiingen in andere delen van het lichaam zijn gegroeid.
Neem contact op met uw huisarts als u last heeft van de volgende klachten:
- Bloedarmoede.
- Rugpijn in de onderrug.
- Algehele malaise.
- Een zwelling in de buik.
- Onbewust gewichtsverlies.
- Opgeblazen buik.
- Weinig of geen eetlust.
Voordat u belt, doorloop eerst deze vragen.
Start