Een ganglion, ook wel bekend als een slijmcyste, is een bobbeltje op het gewricht. Een ganglion komt het meest voor aan de pols of aan de knokkels. Een ganglion kan ook voorkomen op de voet, wat wel minder gebruikelijk is. Een ganglion is een goedaardige zwelling. De holte boven op het gewricht is dan gevuld met een gele, geleiachtige vocht. Het bobbeltje kan spontaan groter worden doordat er meer vocht in komt. Als er teveel vocht in komt en de ganglion te groot wordt, kan deze openbarsten. Een ganglion kan ook spontaan verdwijnen doordat het alle vocht verliest. Hoe een ganglion ontstaat, is niet duidelijk. Bij oudere mensen kan het vaker voorkomen door slijtage van het gewricht, ook wel artrose genoemd. Ook kan een ganglion vaker voorkomen bij andere polsklachten, bijvoorbeeld na een polsbreuk.
Over het algemeen ervaart u geen klachten van een ganglion. U ziet en voelt wel duidelijk een gladde bult op de pols, vingers of de voet, afhankelijk van de plek van de ganglion. Soms heeft u wel klachten van een ganglion, wat vaak komt omdat de ganglion in de weg zit. Deze klachten zijn:
- Voelbare en zichtbare gladde bult op de pols, vingers of voet
- Pijn of tintelingen op de plek van het bultje. Dit kan constant aanwezig zijn of alleen bij bepaalde bewegingen.
- Krachtverlies bij het gewricht waar het bultje zit
- Beperking in beweging bij het gewricht waar het bultje zit
Het bultje kan ook gaan ontsteken maar dit komt zelden voor. Als het bultje ontstoken is, dan wordt het bultje rood en warm en kan deze veel pijn doen. Als de ganglion openbarst dan kan het ook ontsteken.
Bij de helft van de mensen gaat een ganglion vanzelf over. Een ganglion kan ook geen kwaad en u kunt het beste afwachten tot het vanzelf over gaat en verdwijnt. Verder kunt u zelf niks doen om het bultje te laten verdwijnen of om dit te versnellen.
Meestal hoeft u niet naar de dokter bij een Ganglion. Bij veel mensen verdwijnt de Ganglion vanzelf. Het kan ook zijn dat u last krijgt van de Ganglion waarbij u klachten krijgt als pijn of het minder goed kunnen bewegen van het lichaamsdeel waar het bobbeltje op zit. In dit soort gevallen kunt u contact opnemen met uw huisarts om vervolgstappen te bespreken. De huisarts kan dan bepalen of de Ganglion verwijderd moet worden door middel van een operatie.
Het kan ook zijn dat de huisarts u advies geeft om af te wachten tot de ganglion vanzelf over gaat. Als de klachten blijven aanhouden of erger wordt, kunt u weer contact opnemen met uw huisarts. Als u een operatie krijgt om de ganglion te laten verwijderen, blijft de ganglion in de meeste gevallen weg. Soms kan het voorkomen dat de ganglion weer terugkomt. Ook kan er voor gekozen worden om de ganglion leeg te zuigen met een naald. Dit werkt niet beter dan afwachten tot de ganglion vanzelf weggaat. Bij de helft van de mensen komt de ganglion weer terug. Het leegzuigen van de ganglion kan tijdelijk de pijn verlichten. Hiervoor wordt gekozen als een operatie niet mogelijk is.
Voordat u belt, doorloop eerst deze vragen.
Start