Een gele verkleuring van de huid of het oogwit wordt geelzucht genoemd. Het wordt veroorzaakt doordat de hoeveelheid bilirubine in het bloed stijgt. Bilirubine is een afbraakproduct van rode bloedcellen.
Geelzucht komt veel voor bij mensen met leverziekten en aandoeningen van de galblaas of galwegen. Daarnaast bestaat er ook een erfelijke aandoening die het veroorzaakt, namelijk het syndroom van Gilbert.
Ook bij pasgeboren baby’s komt vaak geelzucht voor, wat in de meeste gevallen onschuldig is. Dit komt doordat de lever van een pasgeboren kind niet altijd in staat is om de bilirubine uit het bloed te verwijderen. De geelzucht verdwijnt bij baby’s bijna altijd binnen een aantal dagen. Een handige tip is om de wieg van de baby bij het raam te plaatsen, aangezien zonlicht deze vorm van geelzucht kan verminderen.
Geelzucht zelf is niet besmettelijk, maar de ziektes of aandoeningen die geelzucht veroorzaken kunnen wel erg besmettelijk zijn. Een voorbeeld hiervan is een hepatitis A infectie. Bij een hepatitis A infectie ervaart u ook andere klachten, zoals griep, koorts, misselijkheid, vermoeidheid en een verminderde eetlust. Hepatitis A kunt u oplopen als u voedsel eet of water drinkt wat bevuild is met ontlasting.
Omdat geelzucht kan wijzen op een onderliggende aandoening of ziekte, kunt u het best zo snel mogelijk een arts contacteren. Een huisarts zal u onderzoeken en een behandeling adviseren die bij uw situatie past. In veel gevallen is een behandeling tegen geelzucht niet nodig en trekt het vanzelf weg.
Als u geelzucht heeft door een onderliggende leveraandoening, worden er vaak medicijnen geadviseerd en is het nodig dat u stopt met het drinken van alcohol.
Als de geelzucht wordt veroorzaakt door alvleesklierkanker, zijn er verschillende behandelingen mogelijk:
- Een operatie. Hierbij wordt er een verbinding gemaakt tussen de darm en galbuis, waardoor het galvloeistof weggevoerd kan worden.
- Plaatsing van een drain. Hierbij wordt een holle naald in de galwegen geplaatst waardoor de vloeistof in de galwegen kan worden weggespoeld.
- Plaatsing van een stent. Hierbij wordt er een kunststof, of metalen buisje in de galweg gelegd die ervoor zorgt dat de galweg open blijft. Dan kan bilirubine worden afgevoerd en zal de verkleuring van uw huid of oogwit verdwijnen.
Als u opnieuw geelzucht krijgt en u heeft daar ook koorts bij, neem dan contact op met uw huisarts.
Neem contact op met uw huisarts als uw baby geelzucht heeft en de volgende klachten zich voordoen:
- De gele kleur van de huid van uw baby blijft langer dan zes weken
- Uw baby heeft naast de geelzucht ook donkere urine en wit gekleurde ontlasting
- De gele kleur van uw baby is binnen 24 uur na de geboorte opgetreden
- Uw baby heeft naast de geelzucht ook last van sufheid en drinkt daarnaast niet goed
Voordat u belt, doorloop eerst deze vragen.
Start