Bij geheugenverlies is er een probleem met het onthouden en opslaan van informatie. Het wordt ook wel amnesie genoemd. Er kunnen twee verschillende vormen van geheugenverlies van elkaar worden onderscheiden: retrograde amnesie en anterograde amnesie. Bij retrogade amnesie verlies je je geheugen van voordat je de aandoening kreeg die het geheugenverlies heeft veroorzaakt. Bij anterograde amnesie kun je niks meer onthouden vanaf het moment dat je ziek wordt.
Ook bestaat er tijdelijk geheugenverlies. Dit is van korte duur en duurt meestal minder dan 24 uur, maar kan in sommige gevallen een paar dagen duren. De oorzaak voor het geheugenverlies is niet bekend, maar het is wel bekend dat stress en zware lichamelijk inspanning er iets mee te maken kunnen hebben.
Bij plotseling of acuut geheugenverlies, heeft u ook last van geheugenverlies van korte duur. Een voorbeeld is het Tip-Of-the-Tongue fenomeen. Hierbij ligt een woord op het puntje van je tong, maar kunt u niet meer op het woord komen. Meestal komt het woord later weer terug, omdat er dan geen sprake is van druk of stress.
Geheugenverlies wordt veroorzaakt door beschadiging of ziekte van de hersengebieden die bij de geheugenfunctie betrokken zijn. De hersenbeschadiging of ziekte kunnen komen door:
Naast het verliezen van uw geheugen, kunt u ook last hebben van de volgende symptomen:
- Desoriëntatie of verwarring
- Ongecoördineerde bewegingen
- Valse herinneringen
- U kunt nieuwe informatie niet meer opslaan
Veel mensen met geheugenklachten krijgen geen dementie. Meestal blijven de klachten ongeveer hetzelfde. Toch worden bij sommige mensen de klachten steeds een beetje erger of hebben zij meer klachten dan wat normaal is voor hun leeftijd. Bij deze mensen is de kans groter dat zij na een paar jaar toch dementie krijgen.
U kunt bepaalde dingen doen om uw geheugen zo optimaal mogelijk te houden:
- Probeer uw hersenen te trainen door te lezen, puzzels te doen, geheugentraining etc. Dit zal uw hersenen actief houden. Ook door jezelf te interesseren in onderwerpen die onbekend zijn voor je, kun je je hersenen trainen.
- Probeer fit en gezond te leven. Zo krijgen uw hersenen genoeg bloedtoevoer en zuurstof.
- Drink voldoende water
- Train de coördinatie in uw hersenen door alledaagse dingen een keer anders te doen. Dit kan door bijvoorbeeld uw linkerhand te gebruiken tijdens bepaalde handelingen wanneer u eigenlijk rechtshandig bent.
Neem direct contact op met uw huisarts als u door een ongeval of harde klap last heeft van geheugenverlies. De huisarts kan direct na de klap tegen het hoofd voorkomen dat u (meer) permanente hersenschade oploopt.
Bel of laat iemand 112 bellen als u denkt dat u of iemand anders een beroerte heeft en laat het spoednummer van de huisarts bellen bij zeer plotselinge, heftige hoofdpijn in combinatie met koorts, misselijkheid en braken.
Maak een afspraak bij de huisarts als:
- U denkt dat uw geheugen snel slechter wordt
- U last heeft van uw klachten bij alledaagse dingen
- Uw klachten steeds erger worden
- U denkt dat u meer problemen heeft met uw geheugen dan andere mensen
- U denkt dat u dementie krijgt
Voordat u belt, doorloop eerst deze vragen.
Start