Bij huisstofmijtallergie ontstaan er allergische reactie door huisstofmijten. Huisstofmijten zijn onzichtbaar voor het menselijk oog en leven van huidschilfers en houden van vochtige, warme plekken. Ze bevinden zich vooral in vloerkleden, kussens, gordijnen, meubels met stof en matrassen. Ook in de lucht zweven de allergenen, vooral in huizen en gebouwen waar slecht wordt schoongemaakt en er weinig lucht binnenkomt. Er wordt gedacht dat huisstofmijtallergie wordt veroorzaakt door stof, maar het ontstaat door uitwerpselen van de huisstofmijt. Hierin zitten allergenen, dit zijn stoffen waarvoor u dan allergisch bent.
De klachten zijn heel het jaar aanwezig, maar ze nemen vaak toe in het najaar. Dit komt omdat de vochtigheidsgraad dan toeneemt. Huisstofmijtallergie is de meestvoorkomende allergie in Nederland. In landen met een zeer koud of zeer warm klimaat en in de bergen komen vrijwel nauwelijks tot geen huisstofmijten voor.
Bij huisstofmijtallergie heeft u last van:
- Benauwdheid.
- Jeuk aan uw neus en ogen.
- Een verstopte neus.
- Niezen.
- Piepende ademhaling.
- Slijm ophoesten.
- Koortsachtig gevoel.
- Futloosheid.
- Lichte spierpijn.
- Hoofdpijn.
Het is vrijwel onmogelijk om huisstofmijt helemaal te verwijderen uit uw huis, maar u kunt wel met een aantal maatregelen de hoeveelheid klachten verminderen. Bij huisstofmijtallergie kunt u de volgende dingen doen:
- Zorg ervoor dat er zich zo min mogelijk vocht in uw huis bevindt. Dit kan door regelmatig een raam of ventilatie-rooster open te zetten zodat het goed kan luchten. Kleinere ramen kunt u standaard open houden. Vooral op plekken zoals de slaapkamer, badkamer en keuken is dit belangrijk.
- Zorg ervoor dat u de dekens openslaat als u uit bed stapt. Maak uw bed niet gelijk op als u opstaat maar laat het vocht verdampen.
- Verwarm de kamers als het vochtig en koud is. Door de warmte gaat het vocht in de lucht zitten. Als u dan de ramen open zet, kan deze lucht naar buiten.
- Droog de was buiten of gebruik een droger.
- Stofzuig het huis met regelmaat.
- Was uw beddengoed wekelijks op 60 graden. Was knuffels, kussens, dekens en dekbedden iedere 6 weken op 60 graden.
- Maak meubels schoon met een vochtige doek.
- Was ieder jaar uw gordijnen.
- Voorkom het plaatsen van planten in uw slaapkamer, aangezien deze erg snel stoffig kunnen worden.
- Vervang oude matrassen, tapijten, gordijnen of vloerkleden. Hierin zit veel huisstofmijt.
Behandelingen tegen huisstofmijtallergie zijn:
- Neusspray. Dit wordt toegepast zodra u vaak en veel last heeft van neusklachten. Dan krijgt u ontstekingsremmers in de vorm van neussprays voorgeschreven die erg effectief zijn bij een verstopte neus en alleen te verkrijgen zijn op recept.
- Antihistaminica. Deze blokkeren de werking van histamine, dit is een stof die verantwoordelijk is voor de plotse klachten.
- Immunotherapie. Deze behandeling duurt 3 tot 5 jaar en door gebruik van injecties wordt u minder gevoelig gemaakt voor huisstofmijtallergenen. Het kan vrij lang duren voordat u een effect merkt.
Neem contact op met uw huisarts als u vaak en veel van de bovenstaande klachten ervaart. Dan kan de huisarts met u bepalen of een bloedonderzoek nodig is. Daaruit blijkt of u allergisch bent voor huisstofmijt, of voor iets anders. Hierna kan de huisarts een passende behandeling of passende adviezen meegeven.
Voordat u belt, doorloop eerst deze vragen.
Start