n. De ernst van de pijn kan per persoon verschillen. Zo kan uw kind last hebben van een lichte irritatie of van een heftige keelpijn. Door de pijn kan uw kind moeite hebben met praten of slikken. Keelpijn wordt meestal veroorzaakt door een virus, zoals het verkoudheidsvirus of het coronavirus. Beide virussen kunnen ook andere verkoudheidsklachten, zoals een verstopte neus of loopneus, veroorzaken. Als uw kind erge keelpijn heeft, kan dit betekenen dat uw kind een keelontsteking heeft. Het is dan achter in de keel erg rood en vaak zijn er ook witte vlekken en slijm achter in de keel te zien.
Het is lastige voor jonge kinderen om duidelijk te maken waar ze last van hebben. U kunt aan uw kind herkennen dat het keelpijn heeft, als:
- Uw kind amper drinkt of helemaal niet drinkt.
- Uw kind onrustig slaapt.
- Uw kind een verhoogde temperatuur heeft.
- Uw kind huiduitslag heeft.
- Uw kind pijn aan de oren heeft.
- Uw kind hoest.
U kunt de volgende dingen zelf doen als uw kind last heeft van keelpijn:
- Geef uw kind een dropje, zuurtje of waterijsje om op te zuigen. Zuigtabletten zijn niet nodig, maar kunnen wel helpen. Vaak werken een dropje, snoepje of waterijsje net zo goed.
- Geef uw kind geen zuigtabletten met pijnstillers, zoals strepfen zuigtabletten of trachitol. Deze zijn duur en werken vaak niet optimaal.
- Besteed wat extra aandacht aan uw kind. Doe samen leuke activiteiten om het kind af te leiden van de pijn die het heeft.
- Zorg ervoor dat uw kind regelmatig iets kouds te drinken heeft. Eten is minder belangrijk dan regelmatig drinken. Probeer zure dranken te vermijden.
- Als u uw kind te eten geeft, geef dan iets zachts te eten.
- Bij koorts moet uw kind kind voldoende kunnen afkoelen. Zorg dat de kamer niet te warm is en geef uw kind dunne kleding die los om het lichaam zit. Vaak is een laken in bed al genoeg, maar geef het een deken als uw kind het koud heeft of rilt.
- Laat uw kind genoeg rusten. In bed blijven liggen hoeft niet en naar buiten gaan mag ook.
Uw kind mag paracetamol. Kijk wel goed naar de juiste hoeveelheid en hoe vaak uw kind paracetamol mag. Voor de juiste dosering, kunt u op de bijsluiter of het doosje van het medicijn kijken. Als uw kind verkouden is of corona heeft, moet u zorgen dat uw kind geen anderen besmet. Uw kind kan een besmetting voorkomen door:
- Voldoende afstand van anderen te houden. De richtlijn hiervoor is 1,5 meter.
- Te hoesten en te niezen in de elleboog of in een papieren zakdoek. Zorg ervoor dat de de zakdoek direct weggegooid wordt.
- Uw kind de handen goed en regelmatig te laten wassen. Laat uw kind dit ook doen nadat het de zakdoek weggegooid heeft.
- De kopjes, glazen en bestek van uw kind goed te wassen na gebruik.
Neem contact op met uw huisarts als:
- Uw kind benauwd is.
- Uw kind een piepende ademhaling heeft.
- Uw kind niet meer kan drinken en slikken.
- Uw kind erg ziek is.
- Uw kind blauw ziet.
- Uw kind kwijlt door de keelpijn.
- Uw kind de mond niet meer of moeilijk open kan doen.
- Uw kind steeds zieker wordt.
- Uw kind ook oorpijn heeft.
- Uw kind al langer dan tien dagen keelpijn heeft.
- Uw kind al langer dan drie dagen koorts heeft en jonger is dan drie maanden.
- U zich zorgen maakt.
Voordat u belt, doorloop eerst deze vragen.
Start