Als uw knieschijf uit de kom raakt, is het weefsel rondom de knieschijf gescheurd. Hierdoor zijn de banden verslapt en verplaatst de knieschijf zich uit zijn normale positie. Dit gebeurt vaak wanneer er kracht van buiten af op de knie komt die groter is dan de spieren en kniebanden kunnen weerstaan. Bijvoorbeeld bij het draaien van de knie, een harde klap of springen.
Als uw knieschijf uit de kom schiet, krijgt u last van de volgende klachten:
- Veel pijn aan de knie.
- De knieschijf is verplaatst en zit als een dikke bult aan de zijkant van uw knie.
- Een opgezwollen knie.
De knieschijf schuift vaak vanzelf weer terug op zijn plek, maar kan een langere tijd dik blijven. Als u al eens eerder uw knieschijf uit de kom heeft gehad, heeft u een grotere kans dat dit vaker gebeurt.
Als uw knieschijf uit de kom is of is geweest, kunt u de volgende adviezen opvolgen:
- Als de knieschijf weer op de juiste plaats zit en niet veel pijnklachten veroorzaakt, probeer dan zoveel mogelijk normale bewegingen te maken. Beweging stimuleert uw herstel.
- Geef uw knie een paar dagen rust als u merkt dat u veel pijn heeft. Probeer soms kleine stukjes te lopen, eventueel met hulpmiddelen zoals krukken.
- Leg uw been hoog als u gaat liggen of zitten. Dit kan door kussens onder uw been te leggen. Doe dit niet te lang, anders wordt de knie stijf en kan strekken juist lastiger gaan.
- Koel de knie met een ice-pack of ijsblokjes. Zorg er hierbij wel voor dat u deze in een theedoek wikkelt om te voorkomen dat de huid bevriest.
- Als u veel pijn ervaart, kunt u pijnstillers nemen, zoals paracetamol. Vaak helpt dit genoeg, maar als dit niet het geval is kunt u een pijnstiller gebruiken met NSAID’s, zoals ibuprofen. Bekijk, voor de juiste dosering, altijd eerst de bijsluiter.
- Als uw knie later nog eens uit de kom schiet, probeer dan zelf of u deze weer terug op zijn normale plek kan duwen. Dit gaat vaak makkelijk, maar het kan wel eng zijn. U kunt uw knieschijf terugduwen door:
- Het been te strekken en recht te houden.
- De knieschijf zacht terug te duwen naar zijn normale positie.
- De huisarts te bellen als u zelf de knieschijf niet op zijn plek kunt krijgt.
- Doe oefeningen om uw knie te versterken. Dit kan door regelmatig te wandelen en fietsen, maar een behandeling bij een fysiotherapeut is niet per se nodig.
Neem direct contact op met uw huisarts of huisartsenpost in de volgende gevallen:
- De knieschijf is uit de kom geraakt en u probeert hem terug te duwen, maar het lukt u niet zelf.
- De knieschijf is uit de kom geraakt en glijdt niet uit zichzelf terug.
- De knieschijf is uit de kom geraakt en daarna vanzelf teruggegleden.
Maak een afspraak met uw huisarts als uw knie uit de kom is geweest en na 5 dagen nog steeds pijnlijk en dik is.
Vraag uw huisarts of apotheker om advies als u een pijnstiller met NSAID’s wil gebruiken en u ouder bent dan 60, u een chronische ziekte heeft of al andere medicijnen gebruikt.
Voordat u belt, doorloop eerst deze vragen.
Start