U raakt besmet met lintworm doordat u de eitjes van de lintworm inslikt. De eitjes bevinden zich vaak in rauw of ongaar vlees. Het eitje komt in de darm en groeit dan uit tot een lintworm. Deze kan wel twee meter lang worden, wat komt doordat de lintworm nieuwe stukjes aan zijn achterkant vormt.
Een lintworm is een parasiet want het leeft van onze darminhoud. De kop van de lintworm maakt zich vast in de darmwand en er kunnen kleine stukjes van de achterkant van de lintworm afbreken. Deze stukjes kunt u terugvinden in de ontlasting of in het ondergoed.
In Nederland komt lintworm bijna niet voor omdat het vlees in de slachthuizen hier wordt gecontroleerd. Als je in minder hygiënische landen komt, is de kans op besmetting groter.
Er zijn twee soorten lintworm die voorkomen bij mensen:
- Varkenslintworm. Dit kunt u niet in Nederland krijgen, maar u kunt ze meenemen uit landen waar de hygiëne minder is. Door de darm kan de varkenslintworm naar de bloedvaten gaan en zich door het lichaam verplaatsen. Deze soort lintworm is gevaarlijk.
- Runderlintworm. Dit kunt u wel in Nederland krijgen en ze blijven alleen in uw darm zitten. Hierdoor is deze soort lintworm niet gevaarlijk. De runderlintworm is niet overdraagbaar van mens op mens. Risicovolle producten zijn rauw gehakt, biefstuk, filet americain en ander rauw rundvlees.
Om besmetting met een lintworm te voorkomen, moet u groenten goed wassen en het eten van ongaar of rauw eten vermijden. In het buitenland is het vooral belangrijk om voorzichtig te zijn met het eten van vlees wat nog niet goed is verhit.
Een lintworm gaat nooit zonder behandeling weg. Er vallen af en toe wel stukjes van de worm af, maar de kop laat nooit vanzelf los.
Als u een lintworm heeft, schrijft de huisarts u medicijnen voor wat lintwormen doodt en ervoor zorgt dat de lintworm loskomt van de darmwand. U moet de medicijnen in één keer na het ontbijt nemen en goed fijn kauwen. Hierna slikt u de tabletten door met water, maar u mag ook de medicijnen in water oplossen. Het duurt een aantal dagen voordat de dode lintworm met de poep naar buiten komt. Zodra dit gebeurt, ziet u stukjes lintworm in uw ontlasting of een hele lintworm.
Als u last heeft van een varkenslintworm, zal de huisarts u doorverwijzen naar het ziekenhuis. Daar wordt onderzocht of de varkenslintworm alleen in de darm zit, of ook op andere plekken in uw lichaam. Daarna krijgt u passende medicijnen en een advies van de behandelende arts.
Maak altijd een afspraak met uw huisarts als u vermoedt dat u een lintworm heeft. Als u stukjes van de lintworm heeft gezien, neem ze dan in een afgesloten potje mee naar de huisarts.
Voordat u belt, doorloop eerst deze vragen.
Start