Bij een nierbekkenontsteking heeft u een ontsteking aan de binnenwand van uw nierbekken. Uw nierbekken zijn de onderkant van uw nieren. De nieren maken urine aan, wat wordt opgevangen in de nierbekken. Vanuit de nierbekken gaat de urine via de urineleiders naar de blaas. De ontsteking wordt veroorzaakt door bacteriën. Vaak zijn dit dezelfde bacteriën die leven in de darmen. Deze bacteriën komen via de plasbuis uiteindelijk bij uw nierbekken terecht. De bacteriën blijven vastzitten aan uw nierbekken, waardoor er een ontsteking ontstaat. Sommige mensen hebben een grotere kans op een nierbekkenontsteking. Deze mensen zijn:
- Zwangere vrouwen
- Jonge kinderen
- Mannen
- Mensen met een lagere weerstand (bijvoorbeeld door diabetes of door medicijnen)
- Nierstenen of blaasstenen
- Mensen met een katheter (slangetje) in de blaas
De klachten van een nierbekkenontsteking lijken sterk op de klachten van een blaasontsteking. Bij een nierbekkenontsteking zijn de klachten vaak wat heftiger. Klachten die u kunt ervaren zijn:
- Pijn bij het plassen
- Vaak en kleine beetjes plassen
- Een sterke, vaak vieze urine lucht
- Troebele urine
- Bloed in de urine
- Hoge koorts
- Koude rillingen
- Misselijkheid
- Pijn in uw rug of zij (aan 1 kant of aan allebei de kanten)
- Verwardheid bij ouderen
U kunt de klachten van uw nierbekkenontsteking verminderen en de ontsteking sneller tegen te gaan. Bij een nierbekkenontsteking adviseren wij u om:
- Veel te drinken. De richtlijn hiervoor is om ongeveer 2 à 3 liter vocht te drinken per dag. Dit kan bijvoorbeeld water, maar ook thee zijn.
- Als u het gevoel heeft dat u moet plassen: ga direct naar het toilet
- Als u naar het toilet gaat: plas uw blaas helemaal leeg. Op deze manier is de kans kleiner dat er bacteriën in uw blaas achterblijven die naar de nierbekken kunnen gaan.
- Als u misselijk bent of moet overgeven: drink kleine beetjes water in plaats van een glas in één keer. Op deze manier houdt u het water beter binnen.
U moet contact opnemen met uw huisarts of met de huisartsenpost als u denkt dat u een nierbekkenontsteking heeft. Daarnaast moet u contact opnemen met uw huisarts of de huisartsenpost als u een nierbekkenontsteking heeft en als één of meer van de volgende situaties op u van toepassing is:
- Gemeten koorts (38 graden of hoger) na 2 dagen antibiotica slikken. Meet de temperatuur via de anus
- Uw klachten worden niet minder na 2 dagen antibiotica slikken
- U wordt zieker
- U krijgt meer pijnklachten
- U raakt in de war (u krijgt een delier)
Als u antibiotica slikt en één van deze punten op u van toepassing is, is er een kans dat de antibiotica niet aanslaat. Dit betekent dat de antibiotica niet werkt tegen de bacteriën die de ontsteking veroorzaken. De huisarts beoordeelt in dat geval of u een andere soort antibiotica nodig heeft. Als u de antibiotica niet kan binnenhouden omdat u bijvoorbeeld moet overgeven, neem dan ook contact op met uw huisarts of de huisartsenpost. Twijfelt u of u naar de huisarts moet, vul direct de digitale zelftriage in en wij voorzien u direct van advies.
Voordat u belt, doorloop eerst deze vragen.
Start