Ouderdomsvlekken ontstaan bij oudere mensen. Vooral bij ouderen met een licht huidtype. Ouderdomsvlekken is een huidafwijking waar er pigmentvlekken ontstaan in de huid. Pigment wordt aangemaakt door de huid en geeft de huid kleur. Als er zon op de huid staat, wordt er meer pigment gemaakt en zal de huid bruiner worden. Zodra dit proces niet goed werkt, ontstaan er ouderdomsvlekken. De vlekjes kunnen geen kwaad maar mensen met ouderdomsvlekken vinden ze vaak niet mooi.
Bij veel mensen ontstaan de vlekken pas na het 50e levensjaar, maar ze kunnen ook voorkomen vanaf 30 jaar. De vlekken zijn niet kwaadaardig, maar toch zijn er bepaalde soorten huidkanker die erg op ouderdomsvlekken kunnen lijken. Dit kan misleidend zijn.
U kunt ouderdomsvlekken herkennen doordat zij overal op het lichaam kunnen voorkomen. Veelvoorkomende plekken zijn de handen, de nek, het gezicht, de onderarmen en onderbenen. De vlekken worden een paar millimeter tot ongeveer 2 centimeter groot. Vaak zijn het meerdere vlekjes bij elkaar en kunnen ze in elkaar overlopen. De vlekken kunnen allerlei vormen aannemen en de kleur kan wisselen van lichtbruin naar bijna zwart.
De vlekjes blijven zichtbaar en verdwijnen niet zodra er minder zon schijnt. Wel kunnen ze iets lichter van kleur worden na een aantal jaar.
Om ouderdomsvlekken te voorkomen, kunt u het volgende advies opvolgen:
- Bescherm de huid goed tegen de zon. Zorg ervoor dat u in de schaduw zit of een hoed draagt. Zo nodig kunt u ook bedekkende kleding dragen. Smeer u een aantal keer per dag goed in met een hoge factor zonnebrand en voorkom dat u te lang en te veel in de zon zit.
Controleer uzelf vier keer per jaar op vlekjes, plekjes of bultjes. Mocht dit zelf niet lukken, vraag dan of iemand anders u kan helpen. Let bij deze controle op:
- Kleurverandering
- Vormverandering
- Een rode huid rondom de vlek of plek
- Jeukende of bloedende plekken
- Plekken die makkelijk open gaan
- Zweertjes of korsten
- Wondjes en zweren die niet genezen
Om ouderdomsvlekken te verwijderen zijn er een aantal mogelijke behandelingen:
- Vloeibaar stikstof. Hierbij wordt een wattenstaafje gedoopt in vloeibaar stikstof en op de vlek aangebracht. Na deze behandeling krijgt u vaak een blaar en kan er een lichtere of witte plek overblijven op de huid.
- Elektrocoagulatie. Hierbij worden ouderdomsvlekken weggebrand. Een risico hiervan is het overblijven van littekens, doordat het wegbranden van de huid kan leiden tot schade.
- Peelings. Het is mogelijk dat sommige peelings platte ouderdomsvlekken vermindert, maar volledig verwijderen kan hiermee niet.
- Lasertherapie. Hierbij worden lasers gericht op het overtollig pigment in de huid. Een nadeel hiervan is dat het erg duur is.
Als u twijfelt over vlekjes of plekjes op de huid, neem dan contact op met de huisarts in de volgende gevallen:
- U heeft een plekje die verandert van kleur
- U heeft een plekje die verandert van vorm
- U heeft een plekje die rood omcirkeld is door uw rode huid
- U heeft een plekje die jeukt of bloedt
- U heeft een plekje die makkelijk opengaat
Voordat u belt, doorloop eerst deze vragen.
Start