Pijn in de kuit kan veel verschillende oorzaken hebben. Een aantal voorbeelden van pijn in de kuit waarbij de kuit niet dik of rood is zijn:
- Spierpijn. Hierbij merkt u pijn in de kuitspier wat ontstaat na het sporten of het maken van een verkeerde beweging.
- Etalagebenen. Etalagebenen is een aandoening van uw bloedvaten waarbij er sprake is van een vernauwing van de beenslagaders. Doordat er kalk en vettige substanties aan de binnenwand van de slagaders blijven zitten, vermindert de bloedtoevoer naar het been. De beenspieren krijgen daardoor te weinig zuurstof tijdens het lopen, wat klachten veroorzaakt.
- Kuitkrampen. U kunt in de nacht last hebben van een plotselinge kramp in uw kuit(en). Deze plotselinge krampen kunnen enkele seconden tot enkele minuten duren.
- Een hernia in de rug. Een hernia is het uitsteken van de zachte kern van een of meerdere tussenwervelschijven, wat ervoor zorgt dat uw zenuwen klem zitten. Zo’n uitstulping wordt veroorzaakt door een breuk of verzwakking in de tussenwervelschijf. Hierdoor komen uw zenuwen of ruggenmerg in verdrukking. Dit zorgt voor een hevige pijn in één of meerdere van uw benen en uw (onder)rug.
Een aantal voorbeelden van pijn in de kuit waarbij de kuit dik is maar niet rood:
- Zweepslag. Een zweepslag is een scherpe, stekende pijn in de kuit. Dit komt omdat er een spierscheur zit in de kuitspier. Dit komt door een krachtige inspanning van de spier.
- Oedeem. Oedeem herkent u aan een deukje die achterblijft als u op de huid van de kuit drukt. Het is een vochtophoping die vaak ontstaat na een val, stoot of ongeluk.
Een aantal voorbeelden van pijn in de kuit waarbij de kuit dik en rood is:
- Wondroos. Wondroos is een ontsteking van de onderste huidlagen. Het wordt veroorzaakt door een bacteriële infectie. Deze infectie ontstaat doordat de bacteriën het lichaam binnendringen via een wondje.
- Kniekuilcyste. Een cyste is een holte in het lichaam waarin vocht of lucht zit. Ze worden veroorzaakt door bijvoorbeeld infecties, tumoren of erfelijke aanleg. De cyste veroorzaakt een zwelling, die op zichzelf niet pijnlijk is. Als het bultje open gaat, loopt het vocht in de kuit waardoor de kuit dik en rood wordt.
- Gordelroos. Gordelroos (ook bekend als herpes zoster) wordt veroorzaakt door een infectie met het waterpokkenvirus. Het veroorzaakt een pijnlijke, rode en warme kuit waarbij u ook koorts kunt krijgen en/of ziek kan voelen.
- Trombosebeen. Binnen uw aderen kan het bloed langzamer stromen of tijdelijk stilstaan. Hierdoor kan het bloed gaan klonteren waardoor bloedstolsels kunnen ontstaan. Wanneer een bloedstolsel een bloedvat verstopt, wordt dit een trombose genoemd. Hierbij wordt de kuit pijnlijk, dik en rood.
Een pijnlijke kuit is vaak te herkennen aan een dikke, rode en warme kuit. Het kan dat u tintelingen voelt in de kuit of juist weinig gevoel heeft. De pijn kan plotseling ontstaan, maar ook langzaam erger worden. Sommige mensen hebben last van de kuit tijdens het bewegen, anderen als zij niks doen.
Pijn in de kuit kan meestal geen kwaad. Om pijn in de kuit te voorkomen, kunt u de volgende adviezen opvolgen:
- Als u tijdens het sporten een plotselinge en heftige pijn voelt in de kuit, stop dan gelijk met de inspanning.
- Breng ijs aan op de kuit, dit kan de pijn verminderen.
- Stop met roken als u rookt. Dit voorkomt dat de bloedvaten verstopt raken.
- Beweeg voldoende. Houd hierbij een half uur per dag aan.
Neem direct contact op met uw huisarts als u last heeft van pijn in de kuit en een of meer van de volgende klachten:
- U bent benauwd.
- Ademhalen is pijnlijk.
- U hoest slijm met bloed op.
- U ademt sneller dan normaal.
Neem contact op met uw huisarts in de volgende gevallen:
- De kuit is pijnlijk en is roder en warmer dan normaal.
- De kuit is dik en/of glanst.
Voordat u belt, doorloop eerst deze vragen.
Start