Een poliep is een zwelling op het slijmvlies. Het komt veel voor in de dikke darm. De poliep veroorzaakt vaak geen klachten. Hierdoor hebben mensen vaak niet door dat ze een poliep hebben. Ze kunnen enkele millimeters tot enkele centimeters groot worden. In de meeste gevallen zijn poliepen goedaardig, maar ze kunnen ook uitgroeien tot een kwaadaardige tumor. Omdat poliepen kunnen uitgroeien tot darmkanker, worden alle poliepen verwijderd als ze worden gevonden bij een darmonderzoek. De poliep wordt onderzocht om te kijken of het om een goed- of kwaadaardige poliep gaat.
Sommige aandoeningen veroorzaken ook poliepen, zoals:
- Peutz-Jeghers syndroom.
- Familiaire Adenomateuze Polyposis.
- Lynch syndroom.
- MutYH Geassocieerde Polyposis
Poliepen in de dikke darm geven vaak geen klachten, maar hoe groter ze zijn, hoe groter de kans is dat ze klachten geven of uitgroeien naar darmkanker. Klachten die voorkomen bij grotere poliepen zijn:
- Buikpijn.
- Vaker of minder vaak moeten poepen.
- Bloed in de ontlasting.
- Bloedarmoede.
- Gewichtsverlies.
U kunt de volgende adviezen opvolgen als u last heeft van poliepen in de dikke darm:
- Eet minder rood en bewerkt vlees. De kans op poliepen is groter bij mensen die veel vlees en dierlijke vetten eten. Eet niet vaker dan 3 keer per week rood vlees en bewerkt vleeswaar, zoals rundvlees, lamsvlees, varkensvlees, worst of vleeswaren op brood.
- Zorg dat u gezond en gevarieerd eet en vezelrijke voeding binnenkrijgt. Er zitten veel vezels in groente, fruit, volkoren graanproducten, peulvruchten, noten en aardappelen.
- Drink voldoende water, ongeveer 1,5 tot 2 liter water per dag.
- Stop met roken en verminder uw alcoholgebruik. Roken en overmatig alcoholgebruik heeft een negatieve invloed op uw darmslijmvlies en dragen bij aan het ontstaan van poliepen in de darm.
- Beweeg genoeg. Hou hierbij een half uur lichaamsbeweging per dag aan.
- Val af als u overgewicht heeft. Overgewicht is een risicofactor voor het ontstaan van darmkanker en poliepen.
Zodra er poliepen in de darm gevonden worden, wordt er onderzoek gedaan of deze goedaardig of kwaadaardig zijn. In het geval dat deze kwaadaardig zijn, worden de poliepen verwijderd. Afhankelijk van de hoeveelheid poliepen wordt er een controle gedaan om te kijken of de poliepen wegblijven. Als de poliepen te groot zijn, moeten ze operatief worden verwijderd.
Neem direct contact op met uw huisarts of huisartsenpost als:
- U plotseling erg last krijgt van toenemende pijn.
- U hoger dan 39 graden koorts krijgt.
- U grote hoeveelheden bloed verliest via de anus.
Neem contact op met uw huisarts als u bloed opmerkt in de ontlasting of als u last heeft van klachten die horen bij een poliep en deze na twee weken niet zijn verminderd.
Als darmpoliepen voorkomen in de familie, is dit verstandig om de huisarts te contacteren. U behoort dan namelijk tot een verhoogde risicogroep en wordt doorverwezen naar een maag-darm-leverarts.
Voordat u belt, doorloop eerst deze vragen.
Start