Ringworm is een aandoening veroorzaakt door schimmels. De schimmel treedt op in de bovenste laag van de huid, waar het sporen gaat maken en gaat groeien. Omdat de schimmel zich zo kan vermenigvuldigen, kan het verspreiden naar andere mensen en dieren.
Overal zitten schimmels en een schimmelinfectie loop je meestal op door contact met een ander mens met een schimmelinfectie. Iedereen kan een schimmelinfectie oplopen, maar het komt het meest voor bij kinderen en jongvolwassenen. Mensen die een verminderde afweer hebben en mensen met diabetes (type 1 of type 2) lopen ook meer risico hierop. Ringworm komt voor op alle delen van het lichaam of op het hoofd.
Ringworm is besmettelijk, maar is makkelijk te voorkomen door goede (hand)hygiëne toe te passen en contact te vermijden met plekken die ringworm kunnen bevatten. Als u ooit ringworm heeft gehad, bent u hiervoor niet immuun. Dat betekent dat u later in uw leven opnieuw besmet kunt raken.
Ringworm begint als een ronde plek op de huid die groter wordt. De rand van de plek is rood en schilfert en is in de vorm van een ring. Vandaar dat het ringworm wordt genoemd. Ringworm is geen worm of ander dier, maar simpelweg een schimmel in de huid. De plekken kunnen ook jeuken en er kan vocht uitkomen. Na verloop van tijd, geneest de binnenkant van de cirkel waardoor de kleur van de ring in het midden lichter wordt.
In het geval dat ringworm op het hoofd zit, kunnen er haren afbreken waardoor er kale plekken ontstaan. Als hier geen behandeling op wordt toegepast, kunnen de plekken voor altijd kaal blijven. Ringworm is gelukkig goed te behandelen.
Ringworm is lastig te voorkomen, maar als iemand in uw omgeving ringworm heeft, kunt u wel een aantal adviezen opvolgen:
- Gebruik geen kammen, speldjes of andere spullen voor het haar van iemand anders
- Reinig kammen en borstels na gebruik met alcohol
- Was beddengoed op 6o graden
- Het belangrijkste bij ringworm is om goede (hand)hygiëne toe te passen. Was dus regelmatig de handen om besmetting van anderen te voorkomen.
- Draag geen kleding of hoofddeksels van andere mensen
- Draag slippers op openbare plekken die warm en vochtig zijn, zoals zwembaden of sauna’s
Als u ringworm heeft, kunt u een aantal adviezen opvolgen zoals:
- Krab niet aan de rode plekken en raak ze zo min mogelijk aan
- Informeer uw familie of andere mensen in uw omgeving dat u bent besmet met ringworm, zodat zij hier rekening mee kunnen houden
- Zorg dat u kleren draagt die niet knellen of schuren op uw huid
Als u vragen heeft over uw gezondheid of de gezondheid van uw kind, maak dan een afspraak bij uw huisarts
Als u of uw kind klachten van een ringworm ervaart, zoals een rode plek, jeuk of een schilferige plek, neem dan contact op met uw huisarts. Uw huisarts zal vragen naar de klachten en de huid bekijken. Vaak kan de huisarts zelf de diagnose van ringworm stellen en is er geen doorverwijzing nodig. Als de huisarts zelf twijfelt, kan hij/zij u doorverwijzen naar een dermatoloog voor verder onderzoek.
Als u medicijnen gebruikt voor ringworm en u na twee tot vier weken nog geen verbetering ziet of de klachten erger worden, neem dan contact op met uw huisarts.
Voordat u belt, doorloop eerst deze vragen.
Start