Als gevolg van te weinig vers en zuurstofrijk bloed kan weefselschade optreden. Een voorbeeld hiervan is een TIA, hierbij is er sprake van tijdelijk te weinig bloed in de hersenen. Er wordt dan een kleine slagader in de hersenen afgesloten door samenklonterende bloedcellen. Een TIA is tijdelijke, doordat de bloedcellen snel worden afgebroken en worden weggespoeld, zodat de bloedtoevoer weer hersteld wordt.
Een slechte doorbloeding kan worden veroorzaakt door een verstopping of vernauwing van een bloedvat, aderverkalking, bloedpropjes die weer oplossen of een tijdelijke bloeding
Klachten door een slechte doorbloeding zijn afhankelijk van de plaats waar de slechte doorbloeding optreedt. Een aantal voorbeelden van klachten zijn:
- Plotselinge zwakte aan één zijde van het lichaam
- Gevoelloosheid aan één kant van het lichaam
- Etalagebenen
- Kramp
- Een bleek been die daarna blauw wordt
- Blauwe vingers of handen
- Blauwe voeten of tenen
- Een koud of verdoofd gevoel van de ledematen
Om een slechte doorbloeding te voorkomen, kunt u de volgende adviezen opvolgen:
- Stop met roken als u rookt. Als u hier zelf moeite mee heeft, maak dan een afspraak met uw huisarts. Die kan u advies geven.
- Eet gezond en vermijd verzadigde vetten. Deze vetten verhogen uw cholesterol. Producten die veel verzadigde vetten bevatten zijn: snacks, kaas, vet vlees, room, volle melkproducten, gebak of boter. Vervang deze vetten met onverzadigde vetten, die uw cholesterol juist verlagen. Dit zijn producten zoals vette vis, plantaardige oliën en noten. U kunt uw voedingspatroon veranderen met deze adviezen:
- Vermijd alcohol
- Eet veel groente, fruit, peulvruchten en volkorenproducten
- Drink weinig zoete dranken
- Eet weinig rood vlees
- Eet minstens een keer per week vette vis
- Ga regelmatig een stuk wandelen en doe wandeloefeningen. Wandel hierbij net zolang tot u pijn krijgt en loop dan nog tien stappen extra. De pijn kan geen kwaad, dus rust vervolgens uit tot uw klachten weg zijn en herhaal deze bewegingen.
Bel 112, de huisarts of huisartsenpost als u, of iemand in uw omgeving, klachten heeft van een TIA. Doe dit ook als de klachten na een tijdje weer zijn verdwenen. Houd bij wanneer de klachten begonnen zijn, zodat de huisarts kan bepalen of u een TIA heeft gehad. De huisarts kan u dan doorverwijzen voor onderzoek naar de oorzaak van uw TIA.
Neem met spoed contact op met uw huisarts bij:
- Krachtverlies in uw been
- Heftige pijn in het been
- Een bleek en koud been
Neem contact op met uw huisarts als:
- U ’s nachts pijn ervaart in uw been
- U wondjes aan uw been of voet heeft die maar niet willen genezen
- U loopoefeningen doet maar uw klachten niet verbeteren of verergeren
Neem contact op met uw huisarts als u medicijnen slikt en u bijwerkingen ervaart
Voordat u belt, doorloop eerst deze vragen.
Start