Bij slissen wordt vaak de s-klank, maar soms ook andere klanken, verkeerd uitgesproken. Dit wordt veroorzaakt door slappe tongspieren, het verkeerd aanleren van bepaalde klanken of te weinig beheersing van de tongmotoriek. Hierdoor kunt u tijdens het praten erg slecht verstaanbaar zijn. Het kan gevolgen hebben op de groei van de kaak of het gehemelte. Het is niet gevaarlijk, maar het kan wel vervelend zijn. Een logopedist kan u helpen om er vanaf te komen. Wanneer er een oorzaak bekend is, kan er een behandeling gestart worden die gericht is op het versterken van de mondspieren of het juist gebruiken van de tong.
Door het slissen kunt u onduidelijk gaan praten. Het komt het meest voor als kinderen net leren praten.
Slissen is niet ernstig, maar het kan wel de kaak en het gebit slecht beïnvloeden. Doordat u bij het praten de tong tegen de tanden aandrukt, kunt u een overbeet krijgen. Ook kunt u erg onverstaanbaar zijn voor anderen. Een logopedist kan u hulp bieden. Deze onderzoekt wat de oorzaak is van het slissen en door middel van oefeningen helpt de logopedist om de tong goed te gebruiken en de mondspieren te versterken. De behandeling kan het beste gestart worden tussen de 6 en 8 jaar oud. Het resultaat van een behandeling is afhankelijk van de oorzaak van het slissen, de motivatie, de inzet en de leeftijd.
Als u merkt dat uw kind begint te slissen, neem dan contact op met uw huisarts. Deze kan u vervolgens doorverwijzen naar een logopedist.
Voordat u belt, doorloop eerst deze vragen.
Start