Vaak treedt een spierscheur op tijdens het sporten. Het komt vooral veel voor in de kuit en hamstring. Veel mensen beschrijven het gevoel alsof er een zweep tegen de spier aanslaat, op het moment dat de spierscheur ontstaat. Ook is het mogelijk dat u een ‘knappend’ geluid hoort wanneer de spier scheurt. De spier is pijnlijk op de plek van de scheur. Ook kunnen er bloedvaatjes gescheurd zijn. Hierdoor kan de aangedane plek van de spier dik en blauw worden.
Een aantal dagen na het ontstaan van de spierscheur is het bewegen of lopen vaak moeilijk. Vaak duurt het twee tot acht weken voordat de spier vanzelf is hersteld en weer volledig belastbaar is. Als u langer dan deze periode klachten ervaart, heeft u waarschijnlijk een ernstigere zweepslag opgelopen. Als u weer wilt beginnen met uw (sport)activiteiten na het oplopen van de spierscheur, is belangrijk dat u dit rustig opbouwt. Begin niet gelijk op het niveau waar u bent gestopt.
Als uw kuitspier scheurt, kunt u de volgende klachten ervaren:
- Een scherpe pijn direct na het ontstaan van de spierscheur.
- Niet kunnen bewegen of lopen vanwege de pijn.
- Lichte zwelling.
- Een stijve spier.
- Bloeduitstorting op de plek waar de scheur is ontstaan.
Het is belangrijk om goed te herstellen na een spierscheur. Daarvoor kunt u de volgende adviezen aanhouden:
- Houd in de eerste 24 uur het aangedane lichaamsdeel omhoog.
- Koel de pijnlijke plek een aantal keer per dag. Leg altijd een doek tussen de huid en het ijs of ice-pack. Dit voorkomt dat de huid bevriest.
- Gebruik krukken als het lopen pijnlijk is. Ook wordt het aangeraden om een hakverhoging in uw schoenen te dragen bij een spierscheur van de kuit. Hierdoor staat er minder spanning op de spier.
- Zorg dat u regelmatig in beweging blijft om zo de doorbloeding van de spier te stimuleren. Let hierbij wel op dat u de spier niet overbelast. Voorbeelden zijn bijvoorbeeld door kleine stukjes te lopen of te fietsen.
- Als u weer begint met sporten, bouw dit dan langzaam op. Het wordt sterk afgeraden om in de eerste tien weken te sporten zonder goede opbouw. Start dus na het herstel met een goede warming-up en begin rustig. Het kan een paar maanden duren voordat u weer volledig kan trainen.
- Bij veel pijn kunt u een pijnstiller nemen als paracetamol. Andere pijnstillers kunnen ook, maar paracetamol is verstandiger omdat u hierbij de minste bijwerkingen zal krijgen. Kijk voor de juiste dosering op de bijsluiter of op het doosje van het medicijn.
Om een spierscheur te voorkomen, raden wij de volgende adviezen aan:
- Zorg voor een goede warming up en cooling down bij het sporten. Hier bereidt u de spieren voor op de inspanning die gaat komen en is de kans op spierscheurtjes kleiner. De cooling down is ook belangrijk om de inspanning geleidelijk af te bouwen. Hierdoor kan uw lichaam zich beter aanpassen.
- Drink genoeg water om ervoor te zorgen dat uw lichaam de afvalstoffen beter kan afvoeren.
- Laat uw spieren na inspanning herstellen.
Neem contact op met uw huisarts in deze gevallen:
- Als u vermoedt dat u een spierscheur heeft opgelopen.
- Het lukt u na 3 dagen nog steeds niet om op de tenen te staan. Dit kan een teken zijn van een scheur in de achillespees.
- Uw aangedane lichaamsdeel blijft maar dikker worden of uw pijn wordt erger.
- De spierscheur is al drie weken geleden, maar u heeft nog steeds veel pijn.
- U kunt uw voet niet bewegen.
- Uw voet is erg koud.
Voordat u belt, doorloop eerst deze vragen.
Start