Bij staar wordt de ooglens van uw oog troebel. Hierdoor kan licht het netvlies minder goed bereiken en wordt uw zicht waziger. Het is een veelvoorkomende oogziekte en kan voorkomen in één oog of in beide ogen. Het komt het vaakst voor bij ouderen en in het bijzonder komt het vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.
Staar beïnvloedt uw dagelijks leven; zo worden lezen en autorijden een uitdaging. U wordt gelukkig niet blind van staar, maar wel gaat u langzaam steeds slechter zien. Verschillende oorzaken van staar zijn:
- Ouderdom. Hoe ouder u wordt, hoe meer de eiwitten in uw ooglens gaan samenklonteren. Dit veroorzaakt dat de lens troebeler wordt. Het is de meest voorkomende oorzaak van staar.
- Aangeboren. Deze vorm staar ontstaat tijdens de zwangerschap. Meestal komt dit door een ziekte bij de moeder waardoor het kind staar krijgt.
- Chronische ziekten. Bepaalde chronische ziekten verhogen de kans op staar, zoals diabetes. Doordat u een hogere suikergehalte in het bloed heeft, versnelt het proces van vertroebeling van de lens.
- Een ongeluk. Dit kan gebeuren wanneer u bijvoorbeeld een aanrijding heeft gehad, waarbij het oog beschadigd is geraakt.
- Een oogaandoening.
- Roken, alcohol, slechte voeding of veel zonlicht. Deze factoren verhogen allemaal de kans op het krijgen van staar.
- Teveel en te lang kijken naar een beeldscherm is ook slecht voor de ogen. Dit kan bijdragen aan staar, maar ook aan een hele hoop andere oogproblemen.
Er bestaan verschillende soorten staar: capsulair cataract, subcapsulair cataract, corticaal cataract en nucleair cataract.
U kunt de volgende klachten ervaren als u last heeft van staar:
- Dubbelzien als u kijkt met één oog.
- Slecht zicht in het donker.
- Kleuren worden minder fel.
- Minder scherp zien van veraf en dichtbij.
Als uw staar net is ontstaan, kan het helpen om de juiste brilsterkte af te stellen bij een opticien. Sommige mensen hebben ook baat bij een vergrootglas, om er zo voor te zorgen dat ze beter zien. Meer licht creëren in het donker, tijdens bijvoorbeeld het lezen, kan ook prettig zijn. Er zijn geen medicijnen voor staar. De enige mogelijke behandeling is een operatie waarbij de arts de troebele lens vervangt door een kunstlens. Een operatie kan aan beide ogen gedaan worden, maar het mag niet tegelijkertijd. Er zit ongeveer een maand tussen de twee operaties. Een operatie hoeft natuurlijk niet en u wordt ook niet blind als u geen operatie doet. Wel gaat uw zicht langzaam meer achteruit en zal het u belemmeren tijdens uw dagelijkse activiteiten.
Als u graag geopereerd wil worden voor staar moet u contact opnemen met uw huisarts. Na de operatie is het vrij normaal dat u de eerste dagen wat klachten heeft zoals irritatie, roodheid, hoofdpijn of wazig zien. Als deze klachten na een operatie aanhouden en steeds erger worden in combinatie met de volgende klachten, neem dan contact op met de huisarts:
- U heeft veel pijn aan uw oog.
- Uw geopereerde oog wordt steeds roder.
- U ziet vlekken of flitsen met uw geopereerde oog.
- Uw oog voelt branderig aan.
- U heeft de neiging om in uw oog te wrijven (vermijd het wrijven).
- U bent misselijk na de operatie.
Voordat u belt, doorloop eerst deze vragen.
Start