Een cyste is een holte in het lichaam waarin vocht of lucht zit. Ze worden veroorzaakt door bijvoorbeeld infecties, tumoren of een erfelijke aanleg. De cyste veroorzaakt een zwelling, die op zichzelf niet pijnlijk is. Een cyste kan op veel verschillende plekken over het hele lichaam ontstaan.
In de huid zitten talgklieren die talg aanmaken. Dit is wat uw huid soepel houdt, maar het kan ook verstopt raken. Dan ontstaat er een bultje die gevuld is met talg. Dit heet een talgkliercyste. Ze komen vooral voor op de rug, nek en op het hoofd.
Een talgkliercyste voelt als een bobbeltje. Wanneer u op het bultje drukt, kan er talg uit komen. Ook kan het bultje uit zichzelf open breken waardoor het talg eruit komt. Dit kan ook erg stinken. De talgkliercyste kan gaan ontsteken, waardoor de huid en cyste rood en warm worden. Het bultje groeit en gaat pijn doen, waardoor deze kan openbreken en er talg of pus uitkomt.
Het kan zijn dat de cyste niet vanzelf opengaat. De huisarts kan dan een snee in de cyste maken waardoor de cyste leegloopt. U krijgt dan eerst een verdoving voordat de cyste wordt weggehaald. De wond die ontstaat, wordt gehecht. Afhankelijk van de plek van de wond moeten de hechtingen een tijdje blijven zitten. Vaak worden de hechtingen na 5 tot 12 dagen weggehaald.
Na het verwijderen van de talgkliercyste moet u het volgende doen:
- Zorg ervoor dat de wond 48 uur na het hechten droog blijft. Dit moet omdat de wond dan beter geneest en niet ontsteekt.
- Zorg ervoor dat u het verband de eerste 48 uur laat zitten. Verwissel dit alleen als de wond is gaan bloeden of als het verband vies is geworden. Bij een cyste op het hoofd zal er waarschijnlijk geen verband gebruikt worden.
Als u last heeft van de pijn nadat de verdoving is uitgewerkt, kunt u een pijnstiller slikken
Neem contact op met uw huisarts als u last krijgt van de volgende klachten:
- Koorts
- Er komt pus uit uw gehechte wond
- Uw gehechte wond wordt rood, warm of gaat pijn doen
Voordat u belt, doorloop eerst deze vragen.
Start