Een tennisarm (epicondylitis lateralis) is een aandoening waarbij u last heeft van een irritatie of pijn aan de buitenkant van uw elleboog. Dit kan uitstralen naar uw onderarm, pols en hand. De irritatie of pijn wordt veroorzaakt doordat de aanhechtingen van uw pezen overbelast zijn. Hierdoor komen er scheurtjes in uw pezen. Dit kan gebeuren als u meerdere malen dezelfde beweging of een verkeerde beweging heeft gemaakt. Als dit het geval is doordat u de verkeerde beweging heeft gemaakt, spreken wij van een acute tennisarm.
Het is ook mogelijk dat er op dat moment al sprake was van een verminderde kwaliteit van het peesweefsel, maar dit hoeft nog geen klachten te geven. Als u daarna toch klachten krijgt, spreken wij van een tennisarm dat geleidelijk is ontstaan. Iedereen kan een tennisarm krijgen, maar het komt het meest voor bij mensen tussen de 40 en 50 jaar. Dit komt doordat de spieren stijver en droger worden als mensen ouder worden. Daarnaast verhogen stress en roken de kans op een tennisarm.
Bij een tennisarm kunt u last hebben van:
- Pijn of irritatie aan de zijkant van uw elleboog
- Een rode en verwarmde huid
- Een zwelling aan de zijkant van uw elleboog
- Uitstralende pijn naar uw onderarm, pols en hand
- U heeft moeite bij het dichtknijpen van uw hand, bij het draaien van uw onderarm en het buigen van uw pols
- Krachtverlies in uw arm. Dit komt bij zeer ernstige gevallen voor.
Meestal verdwijnen de klachten vanzelf, maar dit kan wel een aantal maanden duren. Bij de meeste mensen zijn de klachten binnen een half jaar tot een jaar verdwenen. In de tussentijd is het belangrijk dat u uw arm blijft bewegen en dat u uw dagelijkse activiteiten zoveel als mogelijk oppakt. Dit voorkomt dat uw arm verstijft. Stop uw arm dus niet in een mitella of spalk. Zorg er wel voor dat u voorzichtig beweegt. Zeker als de beweging pijn doet.
Doet uw arm erg pijn? Koel uw arm dan met ijs of neem een pijnstiller in. U kunt beginnen met het slikken van een paracetamol en dit aanvullen met een ontstekingsremmer (ibuprofen, diclofenac of naproxen). Laat u wel adviseren door een apotheker bij het gebruik van deze middelen, aangezien deze vervelende bijwerkingen kunnen hebben en niet voor iedereen goed zijn. Lees daarnaast ook de bijsluiters van deze middelen goed door.
Gaat de pijn niet over of verergeren uw klachten? Neem dan contact op met uw huisarts. Deze onderzoekt wat de oorzaak van uw klachten is en geeft u in het uiterste geval een corticosteroïd injectie tegen de ontsteking. Er is echter niet bewezen dat dit ook echt helpt. Het gaat er vooral om dat u uw arm op de juiste manier blijft bewegen.
Vindt u dit lastig of durft u uw arm niet meer te gebruiken? Dan kan uw huisarts u doorverwijzen naar een fysiotherapeut. Deze ondersteunt u bij het op de juiste manier bewegen van uw arm en zal u oefeningen meegeven. U kunt ook zelf contact opnemen met een fysiotherapeut, want u heeft hier geen verwijzing voor nodig.
Voordat u belt, doorloop eerst deze vragen.
Start