Bij een triggervinger kunt u de vinger niet goed meer buigen of strekken. In sommige gevallen kunt u de vinger helemaal niet meer buigen of strekken.
Om te kunnen begrijpen wat de klacht precies is, leggen wij u eerst kort de werking van de handen uit. Als u de vingers wilt buigen, dan trekken uw onderarm spieren aan de pezen van uw vinger. De pees trekt vervolgens aan het bot van uw vinger, waardoor de vinger buigt. Als u weer loslaat, dan trekt de pees niet meer aan uw vinger, waardoor deze weer strekt. De pezen van uw vingers worden op hun plaats gehouden door kokertjes en bandjes die aan het bot vastzitten. In deze kokertjes zit een soort glijmiddel, waardoor de pezen makkelijk en soepel kunnen bewegen. Hierdoor kunt u de vingers makkelijk bewegen.
Wanneer u een triggervinger heeft, is de pees ontstoken, waardoor deze wat verdikt is. Bij een triggervinger kunnen ook de peeskokertjes zelf ontstoken zijn, waardoor deze wat verdikt zijn. In beide gevallen glijdt de pees minder soepel door de peeskokertjes van uw vinger. Dit maakt het moeilijker om de vinger te buigen of te strekken. Ook kan de pees blijven haken achter de peeskokertjes. In dit geval kan het zijn dat de vinger vastzit en alleen met kracht gebogen of gestrekt kan worden. Dit gaat vaak in schokken, waar de naam “triggervinger” ook vandaan komt.
De ontsteking in de pees of peeskokertjes ontstaat door irritatie van de pees of peeskokertjes. Waar deze irritatie vandaan komt, is onduidelijk. Wel komt het vaker voor in de hand die u het meest gebruikt. Verder komt een triggervinger vaker voor bij:
- Vrouwen tussen de 40 en 70 jaar.
- Mensen met diabetes, reuma, schildklierproblemen of jicht.
- Mensen die telkens dezelfde bewegingen maken met de vingers, bijvoorbeeld als u piano speelt.
- Na een operatie aan de vingers.
Als u last heeft van een triggervinger, kunt u last hebben van de volgende klachten:
- Het is lastig om uw vinger te buigen of te strekken. Soms kan dit alleen met kracht of met hulp van uw andere hand.
- Het buigen of strekken van de vinger kan vervelend of pijnlijk zijn.
- Een bobbeltje aan de binnenkant van uw hand. Dit is het verdikte gedeelte van de pees waar de ontsteking zit. Dit bobbeltje verschuift heen en weer bij het strekken en buigen van uw vinger. Het bobbeltje is gevoelig en kan pijn doen als u erop drukt.
U kunt zelf niks doen om een triggervinger sneller te laten genezen. Het enige wat u zelf kunt doen is afwachten tot de klachten vanzelf weggaan. Bij één op de drie mensen gaat de triggervinger vanzelf over. Er is ook geen bewijs dat het dragen van een spalk de klachten vermindert of de triggervinger geneest.
Wanneer u denkt dat u een triggervinger heeft, wordt er aangeraden om contact op te nemen met de huisarts.
Bij erge klachten kan de arts u aanraden om ontstekingsremmers in de vinger te spuiten. De ontstekingsremmers zorgen ervoor dat u minder pijn heeft aan uw vinger. Bij meer dan de helft van de mensen die een prik krijgt met ontstekingsremmers, verdwijnen de klachten.
Voordat u belt, doorloop eerst deze vragen.
Start